V předvánočním čase jsme úspěšně zakončili zimní semestr na téma Potraviny a spotřebitel. Všech 30 studentů virtuální univerzity absolvovalo úspěšně závěrečný test o 24 otázkách.
Vybrané téma bylo pro nás velkým přínosem. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého například o bezpečnosti potravin, které přídavné látky jsou pro nás škodlivé a které naopak ne. O tom jak se potraviny v obchodě označují a co vše bychom si měli přečíst na obalu, než danou potravinu koupíme. Kvalita a složení potravin je pro nás prvořadá, takže i tomuto tématu jsme se věnovali jednu přednášku. Dále rozdělení a zpracovaní potravin rostlinného a živočišného původů a také o nových trendech v oblasti potravinářském. Objasnění pojmů výživová a energetická hodnota, zaměření se na kontrolu původu potravin a mnoho jiného dalšího zajímavého. Víme, že ne máslo je vždy máslo, salám může mít k masu také někdy hodně daleko. Ne vše co je lákavě zabalené a pastvou pro oči je zaručeně kvalitní. Pozorné pročítání etiket při nákupu potravin nám hodně pomůže s výběrem toho nejlepšího pro nás a my si pak s radostí vychutnáme správně vybranou potravinu.
Do letního semestru si studenti svolili téma České dějiny a jich souvislosti, kde probereme hodně zajímavého o našem národě, velmožích, knížatech a králích. Těšíme na další společné setkání, zahájení Letního semestru proběhne 5. 2. 2020.