Na začátku měsíce října jsme se znovu sešli v dobré náladě a chutí do dalšího studijního programu – projektu VU3V, semestru ZS19/20. Tentokrát si naši senioři vybrali téma Potraviny a spotřebitel.
První přednáška, kterou nás provázela lektorka Ing.Petra Šanová, Ph.D., měla název Kvalita potravin. Studentům byla přiblížena témata – jakost potravin, zdravotní nezávadnost, splnění požadavků norem, tak, aby bylo dosažené požadované kvality potravin. Dále rozdělení smyslové, chemické a mikrobiální jakostní charakteristiky. Důležitou skupinou kritérií, podle kterých se posuzuje kvalita potravin je i samotný zákazník, tj. požadavky dané spotřebitelem například na chuť, na vůni, na vzhled, ale i třeba na velikost a způsob či balení potravin.
Zajímavým a dnes hodně diskutabilním tématem byl i bod – použití přídatných látek tzv. Éček (E a trojmístné číslo je zkratka pro přídatnou látku). Studenti se mimo jiné dověděli, že Éčka dělíme na přírodní a chemické, do pěti skupin a to od látek, které příznivě působí na naše zdraví až po látky, které jsou k našemu zdraví nepříznivé. V praxi jde jenom o to, naučit se pár pozitivních a pár negativních látek a získat tak přehled o tom, co vlastně kupujeme.
Už teď se těšíme na další zajímavé přednášky a věříme, že společně strávený studijní čas v rámci tohoto semestru si opět skvěle užijeme.